engleza

Localităţi în Munţii Rodnei

Localitatile din judetul Bistrita-Nasaud care se gasesc in perimetrul Masivului Rodnei se intind pe doua vai cea a Somesului Mare si cea a Salautei. Cursurile de apa ale acestor riuri sunt insotite fiecare de sosea si cale ferata. Incepind de la vest catre est prima localitate prezentata este orasul Nasaud si vom continua pe cursul superior al Somesului mare pina la satul valea Mare ultima localitate din judet pe aceasta directie.

Orasul Nasaud este situat la 23 km de Bistrita pe DN17 pe cursul Somesului Mare la o altitudine medie de 331 m. fiind centrul zonei cunoscuta drept Tara Nasaudului. Din punct de vedere administrativ cuprinde pe linga Nasaud localitatea Liviu Rebreanu (fosta Prislop), care acum este cartier al Nasaudului si Lusca. Orasul s-a format pe versantii dealurilor de pe malul nordic al Somesului Mare cu fata catre sud beneficiind de ierni blinde si veri racoroase. In imprejurimile Nasaudului se gasesc vestigii care atesta locuirea acestor locuri din cele mai vechi timpuri. Astfel in zona numita de localnici Prisaca s-au gasit vestigiile unei asezari din comuna primitiva, La Pascaneasa si poiana Lunga s-au gasit urme de locuire din epoca bronzului, iar in zona numita Pe Lac s-au gasit resturi de ceramica din neolitic. Localitatea mai este cunoscuta si datorita centrului de invatamint de aici format in jurul Gimnaziului superior greco-catolic romanesc din Nasaud (numit asa de la infiintatre pana in anul 1891) actualmente liceul George Cosbuc unde au invatat numeroase personalitati ca George Cosbuc, Liviu Rebreanu, Florian Porcius, Vasile Rebreanu, etc. In Nasud a fost garnizoana Regimentului II graniceresc infiintat in anii 1971-1972 pentru a apara granita imperiului austro-ungar cu Moldova.

Comuna Rebrisoara este urmatoarea localitate dupa Nasaud spre est pe DN 17D pe malul drept al Somesului Mare la confluenta acestuia cu riul Gersa la 328 m altitudine. Asezarea este atestata documentar din secolul al XV-lea mai exact din anul 1440 cind facea parte administrativ din districtul Rodnei. Ca atractii turistice se poate aminti biserica ortodoxa din lemn din sec. XVII-lea, casa natala a profesorului si ziaristului Iacob Muresanu (1812-1887) membru al Academiei romane, luptator pentru drepturile romanilor din Transilvania. Din Rebrisoara spre nord pe valea Gersa se gaseste drumul care trece prin satele Gersa I si Gersa II continuind spre complexul Tausoare-Zalion cu pesterile Izvorul Tausoarelor, Jgheabul lui Zalion si Pestera lui Maglei. Spre est se desprinde inainte de Podul Rebrii Drumul judetean 172 care se termina in satul Parva si se continua spre pe valea Rebrei cu un drum forestier. De la Podul Rebrii se continua spre este drumul DN 17D urmatoare localitate a comunei fiind localitatea Nepos situat pe malul sting al Somesului Mare.

Comuna Feldru este urmatoarea localitate dupa Nepos (comuna Rebrisoara) pe drumul DN 17D asezata pe cursul Somesului Mare la confluenta cu piriul Feldrisel la o altitudine de 370 m. Satul Feldru este atestatat documentar la 1440 ca facind parte si el din districtul Rodnei. In centrul comunei se poate vedea biserica ortodoxa construita in 1793 caruia i s-a mai adaugat un turn in anul 1848.

Comuna Ilva Mica situata la 4 km spre est de Feldru pe DN17D in amonte pe valea Somesului Mare. Este atestata documentar din anul 1552. Este un important nod de cale ferata aici intilnindu-se drumurile de fier care merg spre Rodna (capat de linie), spre Vatra Dornei si al treilea traseu spre Dej.

Orasul Singeorz-Bai este situat pe DN17D dupa Ilva Mica la confluenta piriului Valea Borcutului cu Somesul Mare la o altitudine medie de 435 m. Administrativ mai cuprinde cartierul Dupa Borcut (Valea Borcutului) si satul Cormaia. Pe linga sosea accesul se poate face si pe linia ferata Ilva Mica-Rodna Veche care se leaga in Ilva Mica de calea ferata Dej-Vatra Dornei. Prima atestare documentara dateaza din anul 1245 ,mai apoi la 1445 figureaza intr-un document de danie. Pe teritoriul localitatii se afla numeroase izvoare de ape minerale cu proprietati terapeutice cunoscute inca din anul 1770 fapt care a condus din sec. al XVII - lea la aparitia unei statiuni balneoclimaterice numita Baile Hebe. Apele minerale de aici sunt recomandate in tratamentul bolilor gastrice, afectiuni hepatice, afectiuni cronice intestinale, boli de nutritie, etc. Asezarea orasului intr-o depresiune inconjurata din toate directiile de maguri vulcanice o fereste de vinturi iarna si de arsita soarelui vara si creeaza conditiile unui climat subalpin cu ierni blinde si veri racoroase. In oras se poate vizita Muzeul de arta comparata primul din tara cu acest specific.

Comuna Maieru este situata la 5 km de Singeorz Bai in amaonte pe Somesul Mare la o altitudine de 449 m. Cai de acces sunt pe soseaua DN 17D si pe linia ferata Ilva Mica - Rodna Veche. Localitatea este atestata documentar pentru prima data in anul 1440 sub numele Maior. In sat se poate vizita un muzeu cu numeroase exponate incepind din vremea dacilor pina la obiecte care au apartinut scriitorului Liviu Rebreanu care a locuit aici o perioada.

Satul Anies este asezat la 4 km de Maieru pe DN 17D la confluenra riului Anies cu Somesul Mare la o altitudine de 497 m. Prima atestare dateaza din anul 1450 cind se mentioneaza rolul pe care l-a avut in apararea cetatii Rodna. Are citeva izvoare de ape minerale cunoscute inca din se. al XVIII-lea care acum sunt folosite doar de localnici pentru apa de masa.

Comuna Rodna se afla asezata pe DN 17D la confluenta Piriului Izvorul Bailor (Valea Vinului) cu Somesul Mare la o altitudine de 525 m. A fost o localitate importanta in evul mediu datorita exploatarii zacamintelor de minereuri complexe de aici. Ca obiective turistice se pot vedea ruinele unei biserici dominicane din sec. XIII, biserica construita in sec. al XVIII-lea, catacombele din Rodna construite se pare ca loc de refugiu inainte de navalirile tatarilor, urmele drumului roman, etc. Din centru pleaca un drum pe cursul Izvorului Bailor pina in localitatea Valea Vinului.

Comuna Sant este asezata in amonte de Rodna la 7 km pe DN 17D pe cursul Somesului Mare. Aici se pot vizita muzeul satesc si biserica ortodoxa zidita in 1903. Din centru pleaca spre vest un drum forestier care ajunge la Tabara scolara valea Blaznei punct de plecare pe traseul Blazna - Ineu.

Satul Valea Mare este ultimul sat de pe DN 17D in amonte de Comuna Sant. Este asezat si el pe valea Somesului Mare la o altitudine de 650 m. Aici se continua drumul DN 17D cu un drum forestier pietruit care urca pina in Pasul Rotunda (Pasul Rodnei) la 1271 m altitudune de unde coboara apoi spre Moldova unde se intersecteaza cu DN 18 putin in amonte de localitatea Carlibaba.

Localitatile din judetul Bistrita-Nasaud aflate pe teritoriul Masivului Rodnei de pe valea Salautei sunt prezentate incepind cu Salva pina la Dealul Stefanitei si Pasul Setrf.

Comuna Salva este situata pe drumul DN 17C la 4 km de Nasaud la confluenta riului Salauta cu Somesu Mare la o altitudine de 311 m. Accesul se poate face si pe calea ferata de la Nasaud, Dej sau Sacel. Este atestata documentar pentru prima data in 1440 ca facind parte din districtul Rodnei.

Comuna Cosbuc se afla la 8 km de Salva pe drumul DN 17C la o altitudune de 349 m pe valea Salautei. Este locul de nastere al poetului George Cosbuc pe vremea caruia localitatea se numea Hordou. Inn sat se poate vizita casa memoriala a poetului.

Comuna Telciu este situata pe DN 17C pe valea Salautei la o altitudune de 379 m. Este atestata documentar din anul 1449. Din aceasta localitate pleaca traseee turistice spre Vf. batrina si spre Pestera Jgheabul lui Zalion.

Comuna Romuli este situata pe DN 17C pe valea Salautei la confluenta cu piriul Strimba la o altitudune medie de 575 m. Din Romuli pleaca un traseu turistic spre Vf. Pietrosu.

Dealul Stefanitei este situat pe DN 17C pe valea Salautei la confluenta cu valea Fundatura la o altitudune de 670 m. Din localitate pleaca un traseu turistic spre vf. Batrina care se poate continua apoi pe toata creasta principala pina in Carlibaba. In continuare drumului DN 17C la km 65 se gaseste Pasul Setref care desparte Tara Nasaudului de Tara Maramuresului.

Localitatile care se gasesc in judetul Maramures in perimetrul Masivului Rodnei prezentate in ordine de la Sacel spre nord si apoi spre est pina la asezarea Sesuri din apropierea judetului Suceava.

Comuna Sacel este situata pe DN 17C la confluenta dintre Iza si valea Carelor la o altitudine de 555 m. Accesul se mai poate face pe calea ferata Salva-Viseu si pe sosea pe drumul care vine de la Sighetu Marmatiei. Prima atestatre a localitatii este din anul 1353 cind se aminteste ca apartinea voievodului Bogdan.

Comuna Moisei este situata pe drumul DN 18 la o altitudine de 581 m. Este atestata documentar din anul 1365 ca facind parte dintr-un cnezat romanesc care apartinea lui Bogdan Voievod. Ca obiective turistice printre alte monumente se poate vedea Monumentul ridicat in memoria taranilor ucisi de trupele fasciste in retragere.

Orasul Borsa este situat dupa Moisei pe DN 18 pe valea Viseului la o altitudine de 665 m. Este atestata documentar pentru prima data in anul 1353 cind facea parte din domeniile familiei lui Bogdan Voievod. Administrativ mai cuprinde statiunea Baile Borsa, satele Gura Repedei, Poiana Borsa si Fintina. Din localitate pleaca mai multe trasee turistice sre diverse obiective dintre care se pot aminti Lacul Iezer, Vf. Pietrosu, cabana Puzdrele, etc. Statiunea Borsa se gaseste la 845 m altitudine pe un drum care o ia in dreapta din DN 18 dupa kilometrul 156. Ca obiective turistice sunt izvoarele de ape minerale din valea Cimpoiasa, cascada Cailor (160 m inaltime), Preluca Tatarilor, etc. Dupa statiune drumul continua prin Poiana Prislop, Pasul Prislop, Sesuri pina in Carlibaba in judetul Suceava de unde prin pasul Rotunda incheie la est inconjurul Muntilor Rodnei.